Петък, 03 Юни 2022 11:42

Изложбата на Национален проект "Аз съм Българка"-Продължението гостува на Общински съвет- Созопол

На 10 юни 2022 г. от 17:30 часа в сградата на Общински съвет- Созопол ще бъде представена фотоизложба "Аз съм Българка"-Продължението на габровския фотограф Радослав Първанов. Изложбата  с впечатляващи фотоси на красиви български момичета на фона на емблематични за България места ще гостува по покана на председателя на Общински съвет- Созопол Георги Пинелов по случай откриване на туристическия сезон.

Родолюбивата идея на младия автор да показва красотата на българката и автентичните женски носии,  да популяризира непреходността на българската история и природа е още от 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в Старинен Пловдив. Той посвещава две години на заснемането на сюжети от първата част на проекта си. Целта е да покаже в поредица цветни фотоси един събирателен образ на българката.

Фолклорните модели на Радослав Първанов са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. В старинни български носии и заснети на фона на знакови исторически, културни или природни забележителности, те са млади и горди българки с мисия. Желанието на младия фотограф е да покаже тези чисти и скромни представителки на своето поколение, които от малки живеят с българските традиции и пазят родовата памет.

След успеха на първата част на проекта "Аз съм Българка", младият фотограф предприема мащабна кампания, която да обхване колкото се може повече емблематични за България места. Така се ражда "Аз съм Българка"-Продължението. До края на 2018 година са реализирани 17 сюжета с участието на 22 девойки. Заснети са над 65 уникални места в България, като специално място заемат природните дадености на страната ни и важни исторически забележителности. Сред тях е и Старинен Созопол.

Проектът, изложбата и филм ще бъдат показани пред жителите и гостите на Созопол, като на изложбата те ще могат да се наслаждават до 1 септември 2022 година, която ще остане експонирана в сградата на общинския съвет на ул. "Аполония" №34 през цялото лято.

Проектът "Аз съм Българка" и в двете си части е представян в над 15 български града, гостувал е в Народното събрание, участвал е в четвъртото издание на събора на българите в чужбина "На мегдана на другата България" и седмицата на фотографията в Милано.

"За мен и моите съграждани е голяма чест, че фотоизложба "Аз съм Българка"-Продължението ще гостува в Созопол, защото няма по- подходящо място  от Созопол да бъде представено културното, историческото и природно богатство на България", заявява председателят на Общински съвет- Созопол Георги Пинелов, чиято първа среща с младия фотограф е именно по повод снимките му в Созопол. "Изпитах гордост от това, което прави Радослав Първанов и още тогава реших, че неговото творчество и цялата красота на българката и на България трябва да бъде показана именно в Созопол", обяснява идеята си за поканата и гостуването на изложбата председателят на

Важни съобщения

График на постоянно действащите комисии за ТРИДЕСЕТ и ПЪРВО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл.22 ал.1 и ал.2 от Правилиника за организацията и дейността на Общински съ...

Обява за дневния ред на ТРИДЕСЕТ и ПЪРВО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА и чл. 29, ал. 5 от „Правилника за организация и...

График на постоянно действащите комисии за ТРИДЕСЕТО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл.22 ал.1 и ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съве...

Обява за дневния ред на ТРИДЕСЕТО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА и чл. 29, ал. 5 от „Правилника за организация и...

График на постоянно действащите комисии за ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл.22 ал.1 и ал.2 от Правилиника за организацията и дейността на Общински съ...