Понеделник, 06 Януари 2020 13:48

Председателят на общинския съвет Георги Пинелов награди спасителите на светия кръст в Созопол

Антон Иванов и Калоян Николов спасиха Светия кръст в Созопол, като плуваха в ледените води заедно с още 18 младежи и една девойка.
Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра стотици созополчани на Централния плаж, където участниците получиха благословия от отец Иван, а отец Димитър хвърли кръста в бурното море. Созополчани аплодираха смелите младежи, които се хвърлиха да спасяват кръста.


Истинска смелост и кураж проявиха всички участници, но най- бърз и ловък се оказа Антон Иванов, който хвана кръста. Той спаси кръста в бурното море и гордо го вдигна над главата си, посрещнат от бурните аплодисменти на присъстващите на ритуала. По традиция, позната само в Созопол , кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено още по- навътре сред пенливите вълни. Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа Калоян Николов, който е редовен участник в Богоявленския ритуал и е спасявал няколко поредни години Светия кръст. Участниците в ритуала не бързаха да излязат от бурното море, а с националното знаме и знамето на Созопол нагазиха студените вълни и играха хоро.
Победителите и всички смелчаци бяха поздравени от кмета на община Созопол Тихомир Янакиев и председателя на общинския съвет Георги Пинелов. Те получиха парична награда от Община Созопол.
Председателят на общинския съвет Георги Пинелов поздрави спасителите на кръста Антон Иванов и Калоян Николов, като им пожела много здраве, лично щастие и успехи. Той им подари икони за спомен от този празник и парична награда.
На празника присъстваха и общинските съветници Станимир Андонов и Тодор Дамянов.

Прочетена 105 пъти

Важни съобщения

На вниманието на собственици на лодки в Созопол

Във връзка със започване на строително-ремонтните дейности на Общинско рибарско пристанище...

ПОКАНА

Във връзка със ЗПКОНПИ Председателят на Общински съвет Созоол Георги Пинелов свиква заседа...

Обява 4

На основание чл.23, ал.4, т.1 от ЗМСМА и чл.28, ал.5 от “Правилника за организацията и де...