Вторник, 23 Май 2023 16:13

Председателят на Общински съвет Созопол Георги Пинелов с благородна инициатива за 24 май

В навечерието на най- българския празник-24 май- Ден на българската  писменост, просвета и култура, председателят на Общински съвет Созопол Георги Пинелов посети  редица читалища в населените места в община Созопол, за да ги поздрави за предстоящия празник и да им подари комплект книги. Книгите, които читалищата получиха са „Анти Бай Ганьо“-Книга за българите с автор Петко Н. Колев и „Българска цивилизация“ под редакцията на проф. Александър Фол. „24 май е признание за всички вас - читалищни деятели, самодейци и даровити хора, които със своя всеотдаен труд и талант пазите българския дух и националната идентичност. Вашата упорита работа е еталон за родолюбие и вашата всеотдайност – пример за подражание“, е посланието на Георги Пинелов към читалищните дейци.

Инициативата  на председателя на общинския съвет е породена,  както от празника на светите братя Кирил и Методий, така и от желанието чрез тези книги читателите да разчупят „матрицата бай Ганьо“, с която дълги години бяхме дамгосвани, но и да придобият самочувствие на част от велик народ с богата история и култура.

Секретарите на читалищата приеха с благодарност подаръка и пожеланията и споделиха с председателя на общинския съвет Георги Пинелов успехите, а и трудностите в своята работа. С гордост споделиха важни и старинни документи и книги, които съхраняват и които са повод за гордост. Читалищната дейност и самодейността продължават и през летния сезон. Созополските читалища подготвят документация, за да кандидатстват за нови книги за фондовете си, подготвят и самодейните групи за предстоящите участия и конкурси.

Повечето от тях споделиха, че интереса на децата и младите хора към четенето на книги намалява, но те правят всичко възможно, за да поддържат интереса им и да ги привличат с разнообразни мероприятия и събития към богатството на книгата.

Представителите на читалищата благодариха  на председателя на общинския съвет Георги Пинелов за подаръка и за вниманието и се ангажираха новите книги да достигнат до повече читатели.

 

Важни съобщения

График на постоянно действащите комисии за ЧЕТИРИДЕСЕТ и ПЪРВО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл.22 ал.1 и ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съв...

Обява за дневния ред на ЧЕТИРИДЕСЕТ и ПЪРВО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА и чл. 29, ал. 5 от „Правилника за организация и...

График на постоянно действащите комисии за ЧЕТИРИДЕСЕТОТО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл.22 ал.1 и ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съве...

Обява за дневния ред на ЧЕТИРИДЕСЕТО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА и чл. 29, ал. 5 от „Правилника за организация и...

ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМ на документи за подбор на кандидати за съдебни заседатели

На основание чл. 68, от Закона за съдебната власт и във връзка с Писмо, вх. № 166/10.03.20...