Понеделник, 20 Юли 2020 11:23

Кубрат Пулев възхитен от красотата и историческото богатство на Созопол /снимки/

С посещение на Археологическия музей и църквите "Св.св. Кирил и Методий" и "Св. Георги Победоносец" завърши посещението на най- успешният български боксьор Кубрат Пулев в Созопол.


В Археологическия музей той с интерес разгледа бюста на проф. Божидар Димитров и изложбата, посветена на българския историк като сподели, че изключително много се възхищава на всичко, което Божидар Димитров е направил за българската история и археология, добавяйки, че двамата са били приятели.
По време на беседата Пулев бе впечатлен от богатата колекция от артефакти на Археологическия музей. " Толкова много и толкова ценни артефакти събрани на едно място, това си е истинско богатство, възкликна Кобрата и добави:" Всеки един българин трябва да посети този музей, за да види колко стара и напреднала е била цивилизацията по нашите земи. Трябва да се гордеем с това като българи!".
Посещението в Археологическия музей продължи повече от час, защото гостът искаше да знае всичко за изложените артефакти и отдели специално внимание на реликвария, в който бяха намерени мощите на свети Йоан Кръстител през 2010 г..
След Археологическия музей Кубрат Пулев и председателят на общинския съвет Георги Пинелов посетиха и разгледаха църквата "Св. св. Кирил и Методий", където бяха посрещнати от отец Димитър. Отец Димитър разказа за църквата, иконостаса, за иконописите, които и в момента се рисуват от зографи и специално внимание отдели за иконата на фасадата на църквата, която е изработена от мозайки. Кубрат Пулев сподели, че толкова красива църква не е виждал в България и обеща отново да я посети, когато напълно са завършени иконописите, за да я види в целият й блясък.
Той обаче истински беше впечатлен в църквата "Св. Георги Победоносец", когато разбра, че храмът съхранява мощи не само на свети Йоан Кръстител, но и мощи на св. Андрей Първозвани, на Николай Чудотворец и парченце от Светия кръст. Председателят на общинския съвет Георги Пинелов му разказа, че свети Андрей Първозвани е посетил първо Созопол при дългото си пътуване, което е предприел да разпространява християнската вяра. Гостът се поклони пред мощите, а отец Димитър му подари икона на св. Йоан Кръстител с пожелание светецът да го закриля и да му даде сили за победа в предстоящия двубой за световната титла. Кубрат Пулев получи от отец Димитър и извезани на плат икони за него, за по-малкия му брат Тервел Пулев и за трите му сестри. Двамата дълго разговаряха за християнските ценности и силата на вярата и се разделиха като приятели.
Кубрат Пулев бе на посещение в Созопол по покана на председателя на Общински съвет Созопол Георги Пинелов. Той участва в празничните събития, посветени на покровителката на Созопол света Марина.
"Кубрат Пулев е истинска спортна легенда и голям родолюбец. Идеята ми за неговото посещение в Созопол бе да види красотата, историческото и културно богатството на нашия град и да го популяризира", сподели Георги Пинелов и добави: "Надявам се, че и други българи ще отворят сърцата си за красотата и очарованието на Созопол".

 

Важни съобщения

Разгласяване на съдебно решение по административно дело № 2511 по описа за 2019 г. на Административен съд-Бургас

Административен съд Бургас със свое решение отменя чл.93 ал.2 от Наредбата за определянето...

График на постоянно действащите комисии за десетото редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл.22 ал.1 и ал.2 от Правилиника за организацията и дейността на Общински съв...

Обява за дневния ред на десетото редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл.23, ал.4, т.1 от ЗМСМА и чл.29, ал.5 от “Правилника за организацията и дей...

Заповед № 8-Z-853/10.07.2020г.

На основание чл. 44, ал. 2 и чл. 44, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и ме...

Откриване на лято 2020 година

На 05.07. 2020 г., неделя от 20:00 ч. на амфитеатър "Аполония" ще се открие официално летн...