Неделя, 09 Май 2021 13:48

Общински съветници взеха участие в честването на Деня на Европа и победата над хитлерофашизма

Председателят на Общински съвет Созопол Георги Пинелов и общинските съветници Анета Филипова, Желязко Иванов и Станимир Андонов взеха участие в честването на  Деня на Европа и  76 години от победата над хитлерофашизма.

Тържеството се проведе пред паметника на съветските подводничари в присъствието на кмета Тихомир Янакиев, зам.кмета Тодор Дамянов, представители на неправителствени организации и граждани.

В тържественото слово бяха проследени етапите от военните действия от Втората световна война, героичното  участие на българската армия в победния марш на съюзническите войски и подписването на мирния договор за края на войната, като за официална дата е приета 9 май 1945 година.

Паметникът на съветските подводничари е част от историята на военните действия по време на Втората световна война, когато съветски подводници навлизат в българското морско пространство през 1941 година. При драматични обстоятелства загива  екипажът на подводница С 34, като двама от подводничарите са изхвърлени от морските вълни на созополския бряг.

Паметникът е построен през 1969 г. в памет на Виолет Душин, помощник-командир на подводна лодка С-34 и боцманът Фрол Терехов, чийто тела, облечени в хидрокостюми с дихателни апарати са намерени от созополски рибари през ноември 1 941 г. Тяхната самоличност е установена 30 г. по- късно. Версията за гибелта на тази руска подводница е, че е намотала около винта си стоманено въже от мина. Предполага се, че двамата подводничари са се промушили през торпедните апарати, за да се опитат да освободят гребния винт от минното заграждение. Друга възможност е просто да са се опитали да се спасят след дехерметизацията.

През 2010 г. паметникът е обновен, районът благоустроен, поставени са паметни плочи с имената на екипажите на петте съветски подводници, намерили гибелта си край българските брегове.

Днес бе отдадена почит с едноминутно мълчание и падане на колене на знайни и незнайни герои, загинали по пътищата на войната. Присъстващите поднесоха венци и цветя в памет на героите и в чест на Деня на Европа.

Мястото на паметника на съветските подводничари отдавна е една от емблемите на Созопол и днес в чест на Деня на победата към него бе открита чешмичка, която е построена по проект на художника Иван Бахчеванов и с финансовата подкрепа на Лукойл АД.

Важни съобщения

График на постоянно действащите комисии за ДВАДЕСЕТ И ТРЕТО редовно заседание на ОбС Созопол

Във връзка с предстоящото ДВАДЕСЕТ И ТРЕТО редовно заседание на Общински съвет Созопол, св...

Обява за дневния ред на ДВАДЕСЕТ и ТРЕТО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл. 23, ал.4, т.1 от ЗМСМА и чл. 28а, ал.1 от ЗМСМА, свиквам ДВАДЕСЕТ И ТРЕТ...

График на постоянно действащите комисии за ДВАДЕСЕТ И ВТОРО редовно заседание на ОбС Созопол

Във връзка с предстоящото ДВАДЕСЕТ и ВТОРО редовно заседание на Общински съвет Созопол, св...

Обява за дневния ред на ДВАДЕСЕТ и ВТОРО редовно заседание на ОбС Созопол

На основание чл. 23, ал.4, т.1 от ЗМСМА и чл. 28а, ал.1 от ЗМСМА, свиквам ДВАДЕСЕТ И ВТОР...

ПОКАНА ЗА ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ОТЧЕТА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ ЗА 2020 ГОДИНА

На основание чл. 21 ал. 1 т. 6 от Закона за местното самоуправление и местната администрац...