head background 1

Общински съветници почетоха Освобождението на Созопол

 Днес се навършват 146 години от освобождението на Созопол от турско робство. Да почетат героите и да се поклонят пред паметта на загиналите за освобождението на града и на България, пред паметника на Лермонтов се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя. Да се поклонят на героите на тържеството присъстваха председателят на Общински съвет Станимир Андонов, кметът Тихомир Янакиев, зам.- кметовете Андрей Николов и Тодор Дамянов, представители на общинска администрация, на неправителствени организации, политически партии, граждани и гости на Созопол. В тържеството участие взеха и общинските съветници Димитринка Господинова, Стамат Стаматов, Стефан Христов, Ружди Якуб, Светлана Лулева и Илиян Стефанов.
Церемонията започна с тържествено слово, посветено на вековната борба на българския народ за освобождение и надеждите му за помощ от братска Русия. Избухването на Освободителната война дава не само нови надежди за свобода и независимост, но и за развитие и просперитет на младата държава. Героичният подвиг на руската армия и българските опълченци очертават края на войната, която дава дълго жадуваната свобода.
За Созопол и созополчани датата 7 февруари е свързана с освободителния поход на летящия отряд на полковник Лермонтов, който възвестява освобождението от поробителите. Тази дата дава начало на икономическото и културно развитие на града.
С едноминутно мълчание в памет на знайните и незнайни герои, отдали живота си за свободата на Отечеството и с полагане на венци и цветя в памет на руските войници и отряда на Лермонтов завърши тържеството, посветено на освобождението на Созопол.
На днешната дата созополчани отдадоха почит и на Капитан Петко войвода като положиха венци и цветя на паметника му. На 7 февруари 2024 г. се навършват 124 години от смъртта на един от най-забележителните български революционери, посветил живота си на освобождението на беломорските българи – Капитан Петко войвода. Слово за живота и делото на българския революционер изнесе председателят на Тракийско дружество „Яни Попов“ Гено Пухов. „Нека помним героичния живот на Капитан Петко войвода и на всички българи, дали живота си за освобождението на Отечеството“, заяви Гено Пухов.