head background 1

Поздравление от председателя на Общински съвет Созопол Станимир Андонов по случай 24 май- Ден на българската писменост, просвета и култура

 Уважаеми жители на община Созопол,

Скъпи учители, ученици, културни и просветни дейци,

Поздравявам ви с най-светлия и най-български празник - 24 май, Деня на българската писменост, просвета и култура!

Делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни е съхранило като нация в трудни времена. То отразява в най- пълна степен стремежа на народа ни към просвещение и духовно израстване.

Това е денят, в който цяла Европа почита Светите братя Кирил и Методий, които преди повече от 11 века се заемат с нелеката задача да съставят чисто нова и различна писменост от съществуващите по това време - гръцка и латинска. Това е безпрецедентен акт с огромно историческо значение.

 Днес буквите на България са азбука на Европа и ние имаме пълното право да се гордеем с дълбоките си корени, с блестящия талант на дейците на българската просвета и култура, с интелектуалния потенциал на нацията.

Наш дълг е да пазим свещения си език, защото той е най-големия принос на българския народ за културното израстване на човечеството и е доказателство за духовното богатство и интелектуален потенциал на нацията ни!

Използвам този светъл празник, за да благодаря на всички учители, ученици, писатели, художници, артисти, музиканти, читалищни, библиотечни и музейни дейци от община Созопол. Гордеем се с вашите постижения и нека те се радват на уважение и признателност!

На всички вас пожелавам здраве, оптимизъм, вяра в знанието и в силата на образованието и науката!

                                            ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Станимир АНДОНОВ

Председател на Общински съвет Созопол