head background 1

Стихове на известни български поети красят пейките в Созопол

 Председателят на общинският съвет Станимир Андонов  и кметът Тихомир Янакиев монтираха първите табелки със стихове на известни български и созополски  поети на пейките в Градската градина.

„Инициативата е прекрасна, защото дойде от гражданите на Созопол и защото по един артистичен и достъпен начин ни дава възможност да отдадем почит на творците, чиито стихове са посветени на Созопол и морето“, заяви кметът, който избра първата табелка за поставяне да бъде на поета Ради Кисьов, по чиито стихове е създаден химна на Созопол.

Останалите стихове бяха поставени от автора на идеята –Виолета Георгиева, която осъществи безвъзмездно и практическата й реализация – от подбора на дъбовите табелки – парчета от обшивките на старите дървени къщи в Созопол, до обработката им и лазерното гравиране на подбраните стихове. Тя сподели, че инициативата  „Созопол в стихопейки“ е била подкрепена от много хора, а предложения за стихове са получени от цялата страна.

„Надявам се, че тази гражданска инициатива за облагородяване на градската среда няма да бъде последна“, заяви председателят на Общински съвет Созопол Станимир Андонов, „защото нашите съграждани най- добре знаят как да се грижат за града“, добави още той.

С монтажа й помогна и друг  созополчанин – Ончо Ованесов, който също прие присърце идеята Созопол да радва своите жители и гости с артистични и романтични стихопейки.

Стихопейките са разположени в сърцето на Градската градина около фонтана.